Przejdź do treści
4
Przejdź do stopki

Jadłospis

Treść

Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

17.01.2022

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g)  z masłem82%tł.(5g), szynką(40g), pomidor(90g), kawa inka na mleku2%tł.(200ml), cukier(5g)

Dieta: chleb mieszany z margaryną, szynką, pomidor, herbata z cytryną

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Owoc(65g) - jabłko

 

OBIAD

Wiejska z ziemniakami i koperkiem(250g-1,9,10)

Ziemniaki(150g), filet z kurczaka po parysku(100g), marchewka z groszkiem(100g),  kompot owocowy(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7,3

Dieta: wiejska, filet z kurczaka saute, marchewka z groszkiem, kompot

 

 

 

 

 

18.01.2022

wtorek

ŚNIADANIE

Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), kiełbaski na gorąco(40g), papryka czerwona(85g), herbata z cytryną(200g), cukier trzcinowy(5g) 

Dieta: chleb mieszany z margaryną, kiełbaski na ciepło, papryka, herbata 

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Mus warzywny(120g)

 

OBIAD

Barszcz ukraiński(250g-1,9,10,7)

Ryż paraboliczny(95g), z sosem jogurtowo – truskawkowym(100g), świeże warzywa na przegryzkę(75g), kompot ze śliwkami(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7

Dieta: barszcz ukraiński niezabielany, ryż, sos z truskawek, kompot warzywka

 

 

 

 

 

19.01.2022

    środa

ŚNIADANIE

Bułeczka mieszana(25g) z masłem82%tł.(5g), owsianka z płatkami górskimi, rodzynki i żurawina,  cukier(5g) 

Dieta: bułka z margaryna, powidłami, herbata z cytryną rodzynki i żurawina

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Kisiel truskawkowy(150g)

 

OBIAD

Wiosenna(250g-1,9,10)

Ziemniaki(150g), filet rybny w cieście(100g), biała rzodkiew z jogurtem(100g), kompot truskawkowy(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7,3,4

Dieta: ziemniaki, filet rybny saute/mięsko z pieca, biała rzodkiew z przyprawami, kompot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.01.2022

   czwartek

ŚNIADANIE

Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), serem żółtym(45g), sałata masłowa i rzodkiewka(90g), herbata z cytryną(200ml), miód(5g) 

Dieta: chleb z margaryna, pasztecikiem, sałata i rzodkiewka, herbata z cytryną

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Budyń waniliowy(150g)

Dieta: sok, pałki kukurydziane

7

OBIAD

Ogórkowa(250g-1,9,10,7)

Makaron świderki(95g), z kiełbasą wileńską(100g), świeży zielony ogórek w słupkach(100g), kompot truskawkowy(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7

Dieta: ogórkowa nie zabielana, makaron świderki z kiełbasą, ogóreczek, kompot

 

21.01.2022

   piątek

ŚNIADANIE

Bułka maślana(35g) z masłem82%tł.(5g), dżem gładki 100%owoców(40g), mleko(200ml), cukier(5g) marchewka na przegryzkę

Dieta: bułka maślana z margaryna, dżemem, herbata z cytryną  marchewka

1,7,9,10

II  ŚNIADANIE

Owoc(75g)

 

OBIAD

Pomidorowa z zacierką(250g-1,9,10,7)

Ziemniaki(150g), potrawka z indyka(100g), ogórek kiszony(100g), kompot z owoców leśnych(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7

Dieta: pomidorowa nie zabielana, potrawka z indyka, ogórek kiszony, kompot

 

                 Do zup oraz dań drugich zawsze dodawana natka pietruszki oraz koperek.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy.

UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę.

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.

3915