Przejdź do treści
4
Przejdź do stopki

Jadłospis

Treść

 

Do zup oraz dań drugich zawsze dodawana natka pietruszki oraz koperek.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy.

UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę.

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.

21611