Jadłospis
Treść
Data |
Posiłek |
Potrawy |
Alergeny |
23.05.2022 poniedziałek |
ŚNIADANIE |
Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), szynką(45g), pomidor malinowy ze szczypiorkiem(110g), herbata z cytryną(200ml), cukier trzcinowy(5g)
Dieta: chleb mieszany z margaryną, szynką, warzywa, herbata z cytryną |
1,7,9,10 |
II ŚNIADANIE |
Owoc(75) |
|
|
OBIAD |
Ryżowa(250g-1,9,10)
Makaron świderki(95g), z twarogiem białym(100g), sos jogurtowo waniliowy(45g), kompot z owocami leśnymi(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7 kalarepka
Dieta: ryżowa, makaron świderki z musem i owocami, kompot kalarepka |
|
|
|
|
|
|
24.05.2022 wtorek |
ŚNIADANIE |
Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), serem żółtym(45g), sałata masłowa(95g), kakao(200ml), cukier(5g)
Dieta: chleb z margaryną, wędliną, sałata, herbata z cytryną |
1,7,9,10 |
II ŚNIADANIE |
Koktajl jogurtowo – truskawkowy(150g) Dieta: Mus jabłkowy |
7 |
|
OBIAD |
Kalafiorowa(250g-1,9,10,7)
Ziemniaki(150g), paluszki rybne z fileta(100g), surówka z białej rzodkwi z jogurtem greckim(100g), kompot z owocami leśnymi(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7,4
Dieta: z fasolki nie zabielana, gulasz z szynki, ogóreczek, kompot |
|
|
|
|
|
|
25.05.2022 środa |
ŚNIADANIE |
Bułka mix(35g) z masłem82%tł.(5g), zupa mleczna – zacierka na mleku, cukier(5g) suszone owoce – rodzynki, morela, żurawina
Dieta: bułka mix z margaryną, powidłami, herbata z cytryna suszone owoce |
1,7,9,10,3 |
II ŚNIADANIE |
Lemoniada(150ml) – wrób własny z pomarańczą, limonką, cytryną, listkami mięty, mini muffinka(35g) |
|
|
OBIAD |
Szczawiowa z jajkiem(250g-1,9,10,7,3)
Ziemniaki(150g), stek z cebulką(100g), warzywa glazurowane – brokuł, kalafior, marchew(100g), kompot owocowy z jabłkami(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7,3
Dieta: szczawiowa nie zabielana, stek, warzywa, kompot |
|
|
|
|
|
|
26.05.2022 czwartek |
ŚNIADANIE |
Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), pasta jajeczna(45g), rzodkiewka i szczypiorek(110g), kawa inka na mleku(200ml), cukier(5g)
Dieta: chleb z margaryną, jajko na twardo/wędlina drobiowa, warzywa, herbata z cytryną |
1,7,9,10 |
II ŚNIADANIE |
Owoce(175g) |
|
|
OBIAD |
Rosół z makaronem(250g-1,9,10)
Ziemniaki(150g), schab panierowany(100), pomidory ze śmietaną(100g), kompot z malin(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7,3
Dieta: rosół, schabowy saute z pieca, pomidory z oliwą, kompot |
|
|
27.05.2022 piątek |
ŚNIADANIE |
Chleb z masłem(50g) z masłem82%tł.(5g), kiełbasa krakowską(45g), papryka(90g), kawa inka na mleku(200ml), cukier(5g) Dieta: chleb z margaryna, wędliną, papryka, herbata z cytryną |
1,7,9,10 |
II ŚNIADANIE |
Serek śmietankowy z brzoskwiniami(175g) – wyrób własny |
7 |
|
OBIAD |
Jarzynowa(250g-1,9,10,7)
Ryż jaśminowy(95g), z kurczakiem(100g), warzywami(100g), kompot truskawkowy(200ml), cukier trzcinowy(5g) 1,9,10,7
Dieta: jarzynowa nie zabielana, risotto z kurczakiem, kompot |
|
Do zup oraz dań drugich zawsze dodawana natka pietruszki oraz koperek.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy.
UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę.
Alergeny
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki
Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany) używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż.